W 2020 roku kontynuowaliśmy zapoczątkowany pod koniec roku 2019 program „Świeżoznawców”, czyli pracowników sklepów Biedronka, którzy są specjalistami do spraw jakości i świeżości produktów. Program ten rozwijamy na kilku płaszczyznach jednocześnie. Jego podstawą są spotkania organizowane pod nazwą „Zostań Świeżoznawcą”, które odbywają się na wszystkich szczeblach organizacji.
Właściwe odżywianie nabrało w okresie pandemii szczególnego znaczenia. W roku 2020 wszyscy spędziliśmy w domach znacznie więcej czasu niż zazwyczaj, zaczęliśmy więcej gotować, a przyjęte zasady izolacji społecznej uniemożliwiły wielu osobom uprawianie różnych form aktywności fizycznej. Niezmiennie od wielu lat stawiamy na wnikliwą kontrolę jakości dostarczanych produktów. Każdego dnia pracownicy naszego działu jakości kontrolują dostawców, produkty i procesy funkcjonujące w naszych sklepach. Wszystko po to, by nasi klienci mogli bezpiecznie sięgać po oferowane przez nas produkty świeże i sezonowe."
Tomasz Grzegorczyk, Dyrektor Działu Jakości Produktów Świeżych i Bezpieczeństwa Żywności

- Odpowiednia ekspozycja - Aby maksymalnie zabezpieczyć warzywa i owoce przed uszkodzeniami, wykorzystujemy różne formy opakowań. Staramy się, aby produkty zawsze były łatwo dostępne, a na stoiskach panował porządek.
- Staranna selekcja - Skrupulatnie sprawdzamy każdą dostawę przy wykładaniu owoców i warzyw na półki. Pilnujemy, aby produkty były również regularnie przeglądane w ciągu dnia – szczególnie te, które są bardzo wrażliwe na światło i temperatury.
- Właściwe przechowywanie - Wrażliwość warzyw i owoców na światło oraz temperaturę wymaga wielkiej troski i przestrzegania wielu zasad. Codziennie dostarczane świeże produkty przechowujemy w warunkach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konkretnych gatunków owoców i warzyw zanim wyłożymy je na półki sklepowe. Dzięki temu przyczyniamy się do zmniejszenia strat żywności w sklepach.